Bedobtuk magunkat

Milyen esélyem van nőkét vezetővé válni? Hogyan őrizhetem meg a nőiességemet vezetőként is? Szükség van-e egyáltalán az olyan megkülönböztetésre, hogy női és férfi vezető? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a Coaching Team Női Vezetők Akadémiája elnevezésű tréning- sorozata, valamint az ehhez kapcsolódó, kötetlen, minden érdeklődő számára nyitott „Lean in” (Dobd be magad) estek.


A legutóbbi Lean In Budapest Est szeptember 30-án, a La Prima Fashion hotelben került megrendezésre.  A résztvevők széles körből érkeztek: nagyvállalatok vezetői éppúgy előfordultak köztük, mint kisebb cégek képviselői vagy éppen vezetői ambíciókkal rendelkező, még nem vezető nők is.  Sőt, a hölgyek mellett néhány bátor férfi résztvevő is akadt!  A kötetlen ismerkedés után lehetőségünk nyílt belekóstolni a Női Vezetők Akadémiája programsorozatába a képzett trénerek és játékos, ámde tanúságos feladatok segítségével.
Az est vendége pedig ezúttal – eddig egyedülálló módon – egy férfi volt, méghozzá nem is akárki: Konkoly Miklós, a Budapesti Alapkezelő vezérigazgatója. Ő beszélt nekünk rendkívül szórakoztató módon arról, hogy hogyan látják a férfiak a női vezetőket, hogyan válhatnak a nők még eredményesebbé a munkájukban, hogyan járulhat hozzá a férfi a női karrierjéhez, önmegvalósításához.


Tanúságos volt végighallgatni egy férfi hozzáállását a női kollégákhoz, s különösen a női vezetőkhöz. Vendégünk többször hangsúlyozta, hogy családjából hozott patriarchális mintákat életének tapasztalatai, valamint női szereplői hatékonyan írták át, s ma már nemcsak törekszik arra, hogy a nők az általa múltban és jelenleg vezetett intézményeken belül semmiféle hátrányt ne szenvedjenek, de maga is mentorál néhány vezetői ambíciókkal rendelkező nőt. Kaptunk néhány hatékony tippet arra vonatkozóan is, hogy hogyan célszerű kezelni néhány, főként jellemzően nőkkel előforduló munkahelyi helyzetet. (mint pl. hogy a pénzügyi vezetőt kérik meg a titkárnő hiányzása esetén a karácsonyi buli megszervezésére).
A vendégünk által tanúsított nyitottság és haladó gondolkodásmód példaértékű. A férfiakkal közös célunk, hogy ez irányba fejlődjenek idehaza a vállalatok.
Bízunk benne, hogy ehhez az ilyen estek, valamint a nők eredményességét elősegítő, olyan tréningek, mint a Női Vezetők Akadémiája is hozzájárulnak!

Kengyel-Kosztka Rita