Játékra márpedig nincs időm, lefoglalnak a mindennapok

A napi rutinban, a teljesítés és célok világában könnyen kizárjuk az életünkből a játékot és a szórakozást. Hivatkozhatunk arra, hogy nincs pénzünk, rossz az idő vagy magánéleti gondunk van, netán munkahelyi problémák nyomasztanak. Valójában bármi is a helyzet, rajtunk múlik, hogy mennyi örömöt és játékot engedünk be a mindennapjainkba. Olyan az élet, amilyenné tesszük. Vannak adott keretek, az igaz, de ezeket a kereteket, mi töltjük fel tartalommal.

Dr Stuart Brown, pszichiáter kutatásai során azt figyelte, hogy milyen hatása van a játéknak, vagy akár annak elvonásának az emberre. Szerinte a játék ellentéte nem a munka, hanem a depresszió. A játékra való képesség – az, hogy teljesen át tudjuk adni magunkat egy számunkra örömteli tevékenységnek különösebb cél nélkül – egyaránt fontos az érzelmi és fizikai jóllétünk szempontjából.

Míg a gyerekekben hatalmas a kíváncsiság és a játékosság, amely egyébként segíti őket abban is, hogy gyorsan tanuljanak, addig nekünk felnőtteknek sokszor nehéz kikerülni a hétköznapi rutinból és hajlamosak vagyunk „egy programot futtatni”, amiben a kötelező vagy annak vélt dolgok szerepelnek elsősorban, pedig a játék öröme energiát, jó kedvet ad és frissen tart. Az átélt pozitív érzések, élmények boldogabbá tesznek. Ha betáblázzuk magunkat, egyszerűen nem marad hely a spontán dolgokra, lankad a kíváncsiságunk, csökken a nyitottságunk és belefásulunk a napi rutinba. Az élet nem lesz más, mint kötelező dolgok sora.

Szükségünk van olyan élményre, olyan időtöltésre is, amely egyszerűen csak jókedvre derít és nincs különösebb célunk vele, nem tartozik feltétlen sem a hasznos, sem a szakmai-szellemi fejlődésünket szolgáló kategóriába. Legyen ez társas játékozás, hógolyózás vagy csak egy jó baráttal való viccelődés. A legjobb az egészben pedig az, hogy még ilyenkor is fejlődünk, hiszen  Brown kutatásai szerint semmi sem tudja úgy beindítani az agyat, mint a játék.

balloons-in-the-sky-photography-wallpaper-2.jpg

(via)

Mit tegyünk, ha szeretnénk több „mókát és kacagást” vinni az életünkbe?

Brown arra bátorít minket, hogy ne munka-vagy-játék alapú életet éljük, amikor külön időt jelölünk meg a szórakozásra, hanem törekedjünk arra, hogy az egész életünket átitassa a játék, a humor, a fantázia, hiszen ezek feltöltenek minket és energiát adnak a feladataink ellátásához, segítenek a hétköznapok stresszének feldolgozásában.

Egy jó taktika lehet például, hogy minden nap valamit máshogy csinálunk, valami újat próbálunk ki, pl. új útvonalon megyünk a munkába, ebédre valami mást eszünk, mint amit általában szoktunk, stb. Tehát mozduljunk ki a megszokott kerékvágásból! Ha így teszünk, akkor Ben C Fletcher professzor szerint elkezdünk máshogy gondolkodni és ennek hatására változik az életünk is. Minél rugalmasabbak vagyunk, minél kevésbé vagyunk a megszokásaink rabjai, annál inkább alkalmazkodunk a különböző helyzetekhez. Ez a rugalmas hozzáállás, alkalmazkodás összefügg a játékra való nyitottsággal is, hiszen a játékot a kíváncsiság és a felfedezés vágya szüli.

Annyi minden rejlik az életben, bátran próbáljunk ki új dolgokat, ébresszük fel magunkban újra a gyermeki kíváncsiságot, és érezzük jól magunkat.

Dr. Struart Brown előadását a témában itt hallgathatjátok meg:
https://www.ted.com/talks/stuart_brown_says_play_is_more_than_fun_it_s_vital

 Lerf Andi