Úgy lennék magabiztosabb...! De hogyan is?

Először is „cseréljünk szemüveget”! Sokszor túl kritikusan szemléljük saját magunkat, felnagyítjuk mindazt, amit nem tudunk, ami nem vagyunk és alulbecsüljük mindazt, amire képesek vagyunk.
Ahhoz, hogy eligazodjunk, elhelyezzük magunkat a világban, önkéntelenül is összehasonlítjuk magunkat másokkal. Tegyük ezt módjával és reálisabban. Mindig lesznek nálunk okosabbak, ügyesebbek, szebbek, tehetségesebbek és lesznek kevésbé okosak, ügyesek és tehetségesek, stb.
Ami rendelkezésünkre áll, azzal tudunk valamit kezdeni.
De azzal kezdjünk is valamit!
Hogyan?


Nézz magadra szeretettel. Lásd meg magadban azt az egyedit és megismételhetetlent, ami vagy. Örülj neki. Senki nem érthet meg téged, úgy, ahogy te magadat, senki nem érezheti át a te érzéseidet vagy élheti át ugyanúgy ugyanazokat az élményeket. Egy van belőled.
Vedd észre az értékeidet!
Mi az, ami különlegessé tesz?
Mit becsülsz magadban?
Mire vagy büszke?
Mit szeretsz magadban?
Miben fejlődtél? Mi mindent tanultál már meg?
Válaszold meg ezeket a kérdéseket.
És támaszkodj ezekre, legyenek ezek a magabiztosságod pillérei.
Fontos, hogy legyenek céljaid, hogy tudd, hogy merre tartasz, és tégy erőfeszítéseket a céljaid elérése érdekében.
Az úton érnek kudarcok és sikerek. Mind egy-egy tapasztalás.
Tanulj a tapasztalatokból és legyél tudatos.
A nehézségek érettebbé tesznek, mélyítenek.
Kellenek ahhoz, hogy az legyél, aki ma vagy.
Figyelj az egyensúlyra!
Ha túlhajtjuk magunkat, nem figyelünk az egyensúlyra, az is ronthat a magabiztosságunkon. Tiszteljük magunkat is, (ahogy másokat is).
A fizikai, érzelmi, lelki és szellemi igényeinkre is figyelnünk kell ahhoz, hogy egyensúlyban legyünk. A pihenésnek és töltekezésnek is megvan az ideje, helye, szerepe az életünkben.
Stephen R. Covey írja a Kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása c. könyvében, hogy akkor tudunk jól „termelni”, ha a ”termelőképességünkre” is kellő figyelmet fordítunk. A hatékonyság titka e kettő egyensúlyában rejlik.
Végezetül, ha rendben vagy magaddal, több figyelmet és törődést tudsz adni másoknak, nyitottan, kevesebb előítélettel és nagyobb bizalommal tudsz másokhoz fordulni, ami jó hatással van a kapcsolataidra.
A pozitív visszajelzések pedig erősítik a magabiztosságot.
A magabiztosságunk belőlünk fakad.
Érdemes dolgozni magunkon!

Lerf Andi